Shock wave terapija – terapija udarnim valom

Terapija udarnim valom – iza vrlo zvučnog imena i visoke tehnologije krije se vrlo jednostavna neinvazivna i nekirurška metoda koja ubrzava procese cijeljenja, regeneracije i reparacije fibroznog i mišićno koštanog sustava u ljudskom tijelu. Ako imate dijagnosticiranu neku od navedenih tegoba kao što su:

  • petni trn, upala plantarne fascije
  • upala ahilove tetive
  • skakačko koljeno
  • bol u hvatištu mišića stražnje strane natkoljenice
  • bolno rame( kalcifikat, buzitis, tendinitis, impingement sindrom)
  • teniski i golferski lakat (epikondilitis)
  • upale tetiva na šaci ili stopalu
  • stress fraktura tibije

Terapijska procedura udarnim valom traje oko 5 minuta. Nalazite se u ležećem i relaksiranom položaju, nakon lokaliziranja vašeg najbolnijeg mjesta kreće se u primjenu. Osjećate vibracije i ugodno lupkanje prvo po okolnom mišićnom tkivu, da bi nakon što se poveća lokalna cirkulacija, a sa time i smanji bol tretiralo i najbolnije mjesto. Nakon terapje udarnim valom na isto mjesto aplicira se dubinski laser kao obavezna prateća metoda. Novija istrazivanja u svijetu preporučuju kombinaciju terapije udarnim valom sa klasičnim metodama fizikalne terapije kao što su : ultrazvuk, elektroterapija, magnetoterapija, krioterapija.

Potrebno je obaviti 3-5 terapija udarnim valom , koja se provodi u razmacima od 5 dana.

Objašnjenje načina rada te terapije je da je to zvučni val koji prenosi veliku energiju putem velikog pozitivnog i malog negativnog pritiska u mišićna tkiva koja se nalaza u akutnim, subakutnim ili kroničnim bolnim stanjima. Djeluje čak i na dubini od 4-7 cm , gdje nam je drugim metodama vrlo teško doprijeti.

Aparati su kompjuterski podešeni na određenu frekvenciju i broj udaraca ovisno o dijagnozi tako da ne postoji razlika između primjena .

No postoje i neke kontraindikacije za primjenu koje je potrebno navesti:

Infekcija u tretiranom području, tromboza, tromboflebitis, tumor u tretiranom području, trudnćca i srčani stimulator.

Naša iskustva vezan uz rad u protekle nepune 2 godine su da je terapija udarnim valom brza i efektivna pomoć u rješavanju gore navedenih bolnih stanja uz napomenu što se ranije nakon postavljanja dijagnoze krene sa terpijom brže se postiže ozdravljenje , stoga ne oklijevajte nego dođite već danas.