Što je artroskopija?

artroskopija

Što je artroskopija?

Artroskopija, minimalno invazivni kirurški postupak na zglobovima, rođena je u početku kao dijagnostička metoda. Riječ artroskopija dolazi od grčke riječi „arthro“odnosno zglob i „skoperi“što znači gledati – dakle, artroskopijom „gledamo u zglob“.

Napretkom tehnike, kirurških instrumenata i implantata, artroskopija je postala u najvećem broju slučajeva konkretna terapeutska metoda u liječenju ozljeda zglobova. Spada u red najčešće obavljanih operativnih zahvata u ortopediji.

Tijekom artroskopije, kroz mali rez, u koljeno se uvodi optički instrument,  artroskop koji je spojen s izvorom svjetlosti i kamerom. Video kamera prikazuje sliku na monitoru  i daje doktoru kompletnu sliku zglobnih struktura.

Zglobovi koji se najčešće tretiraju artroskopijom su: koljeno, rame, skočni zglob, ručni zglob, lakat.

Dijagnostičke pretrage prije artroskopskih zahvata –  za postavljanje točne dijagnoze zglobnih problema koristimo najčešće neinvazivne metode i to prije svega klinički pregled, RTG, magnetsku rezonanca (NMR) ili  kompjuterizirana tomografija (CT).

PROCEDURA

U najvećem broju slučajeva, artroskopske operacije zglobova obavljamo ambulantno što omogućuje našem pacijentu odlazak  na kućnu njegu gotovo odmah nakon operativnog zahvata.

Anestezija – artroskopske zahvate obavljamo u  lokalnoj ili loko-regionalnoj anesteziji.

Lokalna anestezija – lokalni anesetik aplicira se samo u područje kirurških pristupa i unutar zgloba.

Loko – regionalna anestezija -„najčešće upotrebljavamo tzv. kombinirani femoralni i ishijadički blok – lokalni anestetik aplicira se u područje navedenih živaca što omogućuje analgeziju ispod područja aplikacije; druga mogućnost je takozvana spinalna anestezija, koju uglavnom koristimo za veće zahvate kao što su rekonstrukcije ligamenata u području koljena i gležnja kao i u slučaju ugradnje totalnih endoproteza zglobova.

Anasteziolog će odlučiti koja je metoda najbolja za pacijenta.

Sve opisane vrste anestezije omogućuju Vam da zahvat pratite na monitoru; operater će Vam tijekom operacije podrobno objasniti što se u zglobu dešava.