Impigment sindrom lakta

Zglob lakta čine nadlaktična i ulnarna kost između kojih se nalazi amortizirajuća hrskavica koja ublažava udaranje kosti jedne o drugu.

Kada je lakat potpuno ispružen, pritišće meko tkivo sa stražnje strane, što kod djelovanja prekomjerne kompresivne sile i uzastopnog ponavljanja pokreta ispružanja dovodi do upale ili oštećenja mekog tkiva, a ponekad i okoštavanja unutar lakta. To stanje je poznato kao impigment lakta ili sindrom sraza.

kostur-lakat

UZROCI SRAZA U LAKTU

Najčešće nastaje kao posljedica prekomjernog ispružanja lakta u kombinaciji s okretanjem podlaktice prema van.

Najbolji primjer za takvu vrstu ozljede su sportaši bacači. Kod njih u fazi izbačaja dolazi do hiperekstenzije u laktu i na tom mjestu se javlja prenaprezanje tkiva, a uzastopno ponavljanje takvog pokreta dovodi do sraza (osobito kod bacača koji se „otvaraju prerano“ ili izbačaj izvode sa spuštenom rukom). Sraz lakta najčešće nalazimo kod igrača bejzbola, kriketa i bacača koplja, no također je česta pojava kod osoba koje se bave  borilačkim vještinama, zbog ponavljajućih udaraca  koji prisilno dovode lakat u položaj hiperekstenzije  te u kontaktnim sportovima gdje je impigment izazvan udarom u stražnju stranu lakta pri čemu dolazi do prisilnog savijanja lakta (npr. kada igrač bude gurnut od drugog igrača i padne na lakat).

SIMPTOMI

Pacijent u tom stanju osjeća bol sa stražnje strane lakta izazvanu prekomjernom hiperekstenzijom u laktu. Bol se također može javljati i na dodir u zahvaćenom području. Kod pacijenta kod kojih se bol javlja zbog prenaprezanja, simptomi se najčešće pojavljuju postepeno kroz duži vremenski period.

U manjim slučajevima pacijenti mogu biti sposobni nastaviti aktivnost  ako se bol, oteklina i ukočenost ne povećavaju nakon odmora (tj. ujutro).

Kada osoba ignorira početne simptome bol napreduje (osobito kod bacača) i  povećava se kroz aktivnost, što može potpuno onemogućiti njeno izvođenje i dovesti do gubitka pokreta u laktu, osobito sposobnosti da potpuno izravna ruku zbog ukočenosti i boli.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnozu postavlja ortoped na temelju subjektivne i objektivne procjene, a prema potrebi pacijent dodatno radi pretrage rendgenom, ultrazvukom, kompjuterskom tomografijom (CT) ili magnetskom rezonancom(MR).

TRETMAN SINDROMA SRAZA U LAKTU

Sindrom sraza počinje s akutnom fazom u kojoj koristimo R.I.C.E pristup i fizikalnu terapiju. Ako se simptomi ignoriraju i ništa se ne poduzima sraz prelazi u kronično stanje. Tada je oporavak duži i teži. Kod takvog stanja i kada fizikalna terapija ne pomogne radi se operativni artroskopski zahvat.  To je tehnika minimalne invazivne kirurgije koja se temelji na malim kirurškim rezovima, te na upotrebi optickih instrumenata, kamera i specijalno dizajniranih instrumenata. U pravilu pacijenti ostaju u bolnici jedan dan.

Pacijent je spreman za postepen povratak zabranjenim aktivnostima tek kada više nema boli ni ograničenosti pokreta.

AKUTNA FAZA

Kod početne faze ozljede (unutar 72h)primijenjujemo  R.I.C.E princip.

R – (rest – odmor od aktivnosti koje uključuju prekomjerno ispružanje lakta i izazivaju bol)

I – (ice-led)

C – (compression – upotreba ortoze za lakat ili kinesio trake)

E – (elevation – držanje ekstremiteta u povišenom položaju)

1.) SAVIJANJE I ISPRUŽANJE LAKTOVA

Stanete uspravno s ispruženim rukama i  laktovima uz tijelo. Polako savijajte ruke sve dok palčevima ne dotaknete ramena. Zatim opet ispružite ruke uz tijelo. Vježbu ponovite 10 puta.

vjezbe-lakat1

2.) ROTACIJE

U ovoj vježbi laktove savinete na 90 stupnjeva, a nadlaktice držite čvrsto priljubljene uz tijelo. Iz tog položaja okrenite dlanove prema stropu, a zatim ponovno prema podu. Vježbu ponovite 10 puta.

vjezbe-lakat2

3.) SAVIJANJE I ISPRUŽANJE U LAKTOVIMA UZ OTPOR

Za izvođenje ove vježbe potrebna je elastična traka na koju stanete stopalima, a krajeve trake zadržite u dlanovima i ponovite isti postupak kao kod vježbe broj 1. Vježbu ponovite 10 puta.

vjezbe-lakat3

4.) ISTEZANJE

Ovaj položaj zadržite 30 – 45s i ponovite par puta.

vjezbe-lakat4

Napomena: Kod svake vježbe treba paziti da su nadlaktice i laktovi stisnuti uz tijelo i da se za vrijeme izvođenja vježbi ne odvajaju od tijela, a leđa su cijelo vrijeme uspravna sa stisnutim lopaticama.

Vježbe možete ponoviti 2-3 puta dnevno.

FIZIKALNE TERAPIJA OBUHVAĆA:

 • laser
 • ultrazvuk
 • magnet
 • elektroterapija
 • udarni val (shockwave tretman)
 • compex
 • masaža mekog tkiva
 • TRT
 • istezanje
 • mobilizacija mekog tkiva
 • kinesio traka
 • ortoza
 • krioterapija ili topli oblog
 • vježbe za poboljšanje fleksibilnosti i snage
 • ispravljanje pogrešnog načina izvođenja aktivnosti koja je izazvala ozljedu i bol