Hallux Valgus – Prevencija i naše operativne metode

Naziv “HALLUX VALGUS” dolazi od latinskih riječi koje simboliziraju zaokretanje nožnog palca prema vanjskoj strani stopala (prema ostalim prstima). Uslijed zakretanja, unutarnji dio stopala postane podložniji stalnoj mehaničkoj iritaciji koja uzrokuje stvaranje nove kosti (egzostoze) te lokalne upale koja je glavni uzrok boli kod ovako deformiranog stopala.

Uzroci nastanka?

Najčešći uzrok nastanka Hallux valgus deformacije je dugotrajno nošenje neprikladne , najčešće tjesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj.

Deformitet također može biti uzrokovan kroničnom upalom (artritis) bilo uslijed prekomjernog trošenja zglobne hrskavice bilo poradi autoimune bolesti od kojih je reumatoidni artritis najčešće prisutan u populaciji. U većini slučajeva prisutna je i pozitivna obiteljska anamneza.

Istraživanja AOFS pokazala su da 88% žena u SAD-a nosi neprikladnu obuću, a kod njih 55% razvije se deformitet nožnog palca. Zato ne iznenađuje to da je deformitet nožnog palca devet puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Može li se spriječiti nastanak upale?

Deformitet ubrzo postaje bolan, s unutarnje strane stopala pojavljuje se crvenilo i bolnost koja nalikuje gihtu. U koliko se deformitet na vrijeme ne identificira i pokuša liječiti, ubrzo i II i III prst stopala bivaju ugroženi – javlja se bolna fleksija malih zglobova koja je često i uzrok većih tegoba nego sam nožni palac.

U većini slučajeva upala i bol mogu se uspješno spriječiti nošenjem prikladne obuće koja ne vrši pritisak na prste. Različitim ortozama na tržištu tijekom noći zadržavamo palac u korigiranom položaju; tijekom dana adekvatan ortopedski uložak može održavati takav položaj.

Ukoliko je prisutan deformitet savjetujemo u svrhu prevencije:

Za upalu koju uzrokuje artritis propisuju se lijekovi za smanjenje boli i otekline.

Kome se preporučuje operativni zahvat?

Mnoga istraživanja pokazala su da je 85-95% pacijenata koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu bilo zadovoljno rezultatom operacije.

Razlozi zbog kojih biste se trebali odlučiti za operativni zahvat su:

Budite oprezni pri odabiru operativnog zahvata jer nazivi poput “jednostavan” i “minimalan” operativni zahvat često mogu učiniti više štete nego koristi. Cilj operativnog zahvata je prestanak boli i ispravljanje deformacije koliko je god to moguće.

Vrste operativnih zahvata

Ortopedski zahvat izabire ortoped kirurg s obzirom na vrstu i uzrok deformiteta stopala.

Ortopedska kirurgija koristi mnogo različitih operativnih zahvata, koje s uspjehom primjenjujemo u Poliklinici:

Budući da su meka tkiva na jednoj strani prenapeta, a na drugoj prelabava, dolazi do disbalansa među njima, što uzrokuje zaokretanje palca prema drugim prstima. Takav zahvat podrazumjeva opuštanje prenapetih struktura i pojačanje labavih struktura. Ovaj postupak često se kombinira sa odstranjenje egzostoze i sa zahvatom koji se zove osteotomija.

Zahvat koji podrazumjeva uklanjanje izrasline na nožnom zglobu. Samostalno ga ne radimo jer egzostoza nije uzrok deformiteta već njegova posljedica pa su vrlo česte, gotovo konstantne pojave recidiva. Odstranjenje egzostoze koristi se u kombinaciji s ostalim postupcima, bilo na mekim tkivima bilo na kostima.

U poliklinici Etela kombiniramo dva operativna zahvata i to uz veliku uspješnost metode. Izbor vrste osteotomije ovisi o mjestu nastanka deformiteta. Obično radimo proksimalnu ili distalnu osteotomiju. U osnovnim crtama, metatarzalnu kost „presječemo“ i postavimo u pravilan i korigirani položaj. Nakon osteotomije ne primijenjujemo imobilizaciju stopala gipsom već zadržavamo željeni položaj uz zahvate na mekim tkivima ili uz upotrebu malih implantata adekvatnih za veličinu kosti stopala. U našoj Poliklinici idemo u korak sa istraživanjima u svijetu tako da već duže vrijeme među navedenim operativnim zahvatima obavljamo i tzv. “scarf osteotomiju”.

Zahvat kojim se odstranjuje oštećena zglobna površina oba zglobna tijela, iste se približe a fiziološki položaj prsta zadržava se primjenom vijaka, žica i pločica, sve dok ne kost ne zacijeli. Ovakav zahvat primjenjuje se kod pacijenata kod kojih je promjenom zahvaćeno nekoliko prstiju, kao što je to kod artritisa, i kod stanja u kojima su se drugi operativni zahvati pokazali neuspješnim.

Zahavat koijim se odstranjuje oštećen dio zgloba, a koristi se većinom kod starijih pacijenata, kod onih pacijenata koji su već imali neku od operacija na nožnom zglobu, ili kod pacijenata sa artritisom prstiju.

Dijagnostika

Ortopedski pregled uključuje tri komponente:

Iz povijesti bolesti liječnik dobiva opće informacije o vašem zdravstvenom stanju, osobito informacije o jačini boli. Liječnik će vam postaviti pitanja vezana za druga medicinska stanja, jer neka od njih mogu utjecati na ishod operacije. Tako npr. diabetes i reumatoidni artritis mogu povećati rizik od infekcije i remetiti normalan proces zacijeljenja, dok poremećaji cirkulacije mogu povećati postoperativnu bol i spriječiti zacijeljivanje.

kliničkim pregledom procjenjuje se stupanj oštećenja mekih tkiva i postojanje drugih deformacija stopala kao što su čekićasti prsti

Rendgenskom obradom procjenjuje se stupanj oštećenja i deformacija zgloba.

Na temelju toga, ovisno o stanju oštećanja, Prim.mr.sc. Mladen Miškulin će Vam objasniti koja je operativna metoda indicirana u Vašem slučaju. Također će vas informirati o mogućim rizicima i komplikacijama operativnog zahvata.

Očekivanja nakon operativnog zahvata

Kad se odlučite za operativni zahvat važno je da shvatite realna očekivanja njezinih rezultata i da razumijete što se operacijom sve može učiniti.

Većina pacijenata koji se podvrgnu zahvatu, nakon operacije osjećaju značajno smanjenje boli, sa vidljivim poravnanjem palca. Nakon operacije dobit ćete upute o tome kakvu ćete obuću nositi do kraja života, kako se deformacija palca ne bi vratila.

Priprema za operaciju

Kada se odlučite za operaciju, potrebno je učiniti kompletan pregleda kod liječnike opće prakse, kako bi procijenio vaše zdravstveno stanje. Ako imate problema sa srcem, plućima ili nekim drugim, kroničnim tegobama potrebno je učiniti dodatne preoperativne pretrage. Prije operacije trebate učiniti krvne pretrage, pretrage urina, EKG, Rtg sliku pluća i Rtg sliku stopala. Također je potrebno kirurgu napomenuti koristite li lijekove i koje.

Tijek operacije

Na dan operacije u bolnicu bi ste trebali doći sat do dva prije operativnog zahvata. Nakon prijema pregledati će vas tim anesteziologa. Većina operacija radi se u lokalnoj anesteziji, što znači da ste tijekom operacije budni. Opća ili spinala anestezija rijeđe se koriste. Tijek operacije pratit će vaš liječnik anesteziolog. Operativni zahvat traje oko jedan sat. Nakon operacije odvest će vas u bolesničku sobu, a nakon sat do dva liječnik će vas otpustiti iz bolnice.

Obzirom na vrlo malu invazivnost naših operativnih tehnika kod mlađih pacijenata obavljamo operativni zahvat na oba stopala u jednom aktu.

Komplikacije operativnog zahvata

Kod manjeg postotka pacijenata kao komplikacija operativnog zahvata moguća je lokalna infekcija, ponovno nastajanje hallux valgusa kao i kronična bol

Oporavak

Uspjeh operacije najvećim dijelom ovisi o tome kako ste slijedili upute svog kirurga slijedećih nekoliko tjedana. Tijekom faze oporavka potrebno je obaviti nekoliko kontrolnih pregleda, tjekom kojih će vaš kirurg pratiti normalan proces zacjeljenja rane.

Previjanje

Prije izlaska iz bolnice, liječnik će vam na poseban način učiniti povez rane, i to na način na prsti budu u pravilnoj poziciji. Dobiti ćete i specijalne postoperative cipele. Deset dana nakon operacije liječnik će vam izvaditi šavove. Ortopedsku cipelu nosit ćete 5 tjedana. Za normalan proces zacjeljenja potrebno je taj dio stopala održavati čistim i suhim, zato se u razdoblju kad šavovi još nisu odstranjenii preporuča tjekom tuširanja stopalo omotati plastičnim materijalom, koji ne propuša vodu.

Držanje i hod

Prvih nekoliko dana nakon operacije liječnik će vam peporučiti da tjekom stajanja i hodanja nosite štake. Pod nadzorom operatera, prilikom hodanja postepeno ćete se oslanjati na operirano stopalo.

Prvih nekoliko tjedana preporuča se manje hodati.

Oteklina i obuća

Nekoliko dana nakon operacije potrebno je na stopalo stavljati hladne obloge i držati ga u povišenom položaju nekoliko puta dnevno, kako bi se smanjila oteklina i bol. Oteklina na stopalu ponekad se zadrži i do 6 mj nakon operacije. Nakon što skinete ortopedske cipele i zavoj, obuća koja se preporuča za nošenje slijedećih nekoliko mjeseci mora biti sportska, mekana i udobna, kako bi tkivo kompletno i pravilno zacijelilo. Tek nakon 3-4 mjeseca moguće je nositi cipele sa povišenom petom.

Vježbe za jačanje stopala

Nakon operacije potrebno je fizikalnom terapijom vratiti pun opseg pokreta i snagu u mišićima stopala. Ortoped će Vam preporučiti upotrebu nekih rekvizita tijekom vježbanja, kako biste poboljšali pokretljivost i i dobili snagu u nožnom zglobu i zglobovima prstiju.

Lijekovi

Nakon operacije liječnik će vam za prevenciju infekcije prepisati antibiotik i lijekove protiv bolova.

Problemi koji se mogu javiti nakon operativnog zahvata

Komplikacije nakon operativnog zahvata su rijetke, međutim određene situacije koje mogu izazvati problem zahtjevaju od vas da se odmah javite svom liječniku, i to ako zamjetite:

Vodič kroz vježbanje

Za što brži i potpun oporavak, potrebno je svakodnevno provođenje vježbi za povećanje pokretljivosti palca, prstiju i gležnja. Vaš ortoped ili fizioterapeut naučit će vas vježbama i preporučiti vam da vježbate svakodnevno 3-5 puta dnevno, 20-30 minuta.

Faza rane postoperativne rahabilitacije

Kretanje – pravilan hod u ortopedskim cipelama od velike je važnosti. Nakon operacije kod hoda se koriste štake a postoperativne cipele koje će te dobiti omogućuju opterećenje prilikom hoda samo na stražnjem dijelu stopala.Operater će odredit koliko i kada smijete opteretiti operirano stopalo. Prilikom hoda sa štakama bitno je da štake ne pomičete daleko od tijela. Kod hodanja prvo pomaknete štake ispred tijela, zatim zakoračite sa operiranom nogom, i to na način da samo peta dotakne tlo, zatim zakoračite sa zdravom nogom. Bez štaka ćete hodati tek kada vam operater to dozvoli.

Vježbe za gležanj – pomičite stopalo prema naprijed i prema nazad. Ovu vježbu radite kontinuirano, 2-3 minute, 2-3 puta u jednom satu. Zatim kružite stopalima u jednu pa u drugu stranu.

Napredne vježbe

Izvode se tek po dopuštenju Vašeg operatera.

Nabiranje ručnika – stavite ispred sebe na pod mali ručnik i nabirite ga samo prstima. Ponovite ovu vježbu 5 puta.

Podizanje na prste, povlačenje prstiju pod stopalo , odizanje na pete – zadržite svaki položaj 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Podizanje spužvi s podloge – stavite 15 spužva manjih veličina na pod, uhvatite prstima svaku spužvu, te je premjestite u kutiju. Ponovite tako sa svakom spužvom.

Vježbe za jačanje mišića gležnja uz pomoć elastične trake – obuhvatite trakom prednji dio stopala, zatim rukama vucite traku prema sebi, a prednji dio stopala gurajte u suprotnom smjeru.

Povlačenje čvrste gume palčevima- stavite čvrstu gumu oko oba palca i povlačite palčeve jedne od drugih. Zadržite ih u tom položaju 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Povlačenje čvrste gume pomoću svih prstiju – postavite čvrstu gumu oko svih prstiju, raširite je i zadržite ovaj položaj 5 sekundi, ponovite vježbu 10 puta.

Stiskanje prstiju – stavite male, spužvaste čepove između svakog prsta, stisnite ih prstima i zadržite ovaj položaj 5 sekundi, ponovite 10 puta.

Sportske aktivnosti

Nakon operacije, kad vam liječnik uzme štake, preporuča se šetnja i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kad bol nestane, i kad dobijete punu pokretljivost i snagu u palcu i prstima, možete započeti trčati i baviti se sportskim aktvnostima.

Nakon vježbanja, ili bavljenja sportskom aktivnošću moguće je da se pojavi blaga bol i oteklina. U tom slučaju podignite nogu u povišen položaj i stavite hladan oblog. Svakodnevno vježbanje preporuča se radi povećanja pokretljivosti i snage u mišićima.