Ortopedija

Koljeno, rame, lakat, gležanj i stopalo dijelovi su tijela na koje obično ne obraćamo pažnju.

Njihovu važnost najčešće osvijestimo tek nakon neke ozljede i jedino što u tom trenutku želimo znati je siguran i čvrst oslonac, brz oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima u najbržem mogućem roku.

Etela medical center zdravstvena je ustanova koju odlikuje odgovoran pristup prepoznat u svakom pacijentu. Pružamo usluge dijagnostike, liječimo bolesti, poremećaje ili ozljede mišićno-koštanog sustava.
Kako svi naši pacijenti nakon operacije žele što prije ‘stati na noge’ u operativnim se zahvatim služimo minimalno invazivnim postupcima koji omogućuju male rezove i ožiljke, smanjenu bol i znatno brži oporavak.

Ortopedija pregled

Rame je najpokretljiviji zglob našeg lokomotornog sustava. Iako nije pod direktnim opterećenjem kao kralješnica ili zglobovi na donjim ekstremitetima, mnoge uobičajene životne aktivnosti mogu dovesti do sindroma bolnog ramena.
S druge strane, u sportovima poput odbojke, tenisa, rukometa ili vaterpola, rameni je zglob izrazito opterećen pa nerijetko dolazi do ozljeda nakon kojih zglob ramena postaje nestabilan što dovodi i do čestih „iskakanja“ zgloba. Osim toga, zbog ozljeda tetiva ramena može doći do slabosti ne samo ramena, nego i cijele ruke.

Međutim, zahvaljujući modernim ortopedskim metodama kakve se primjenjuju u poliklinici Etela i velike se ozljede ramena mogu uspješno liječiti u nekoliko poteza i to uz brz i siguran oporavak, s gotovo nevidljivim ožiljcima.

Lakat je jedan od najvažnijih zglobova u ljudskom tijelu koji omogućuje pokretljivost ruku. Jednostavnije se ozljede lakta mogu liječiti fizikalnom terapijom, primjerice općepoznati sindrom teniskog lakta, dok se kod kontrakture lakta ili prijeloma u području lakta najčešće primjenjuju artroskopski operativni zahvati. Bez obzira na to o kakvoj je ozljedi riječ, primjenom minimalno invazivnih operativnih zahvata nema potrebe za velikim rezovima pa je i oporavak puno brži nego kod klasičnih operativnih zahvata.
Ručni zglob i šake nam omogućuju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Upravo iz tog razloga pojačano su izloženi ozljedama. Bolovi i ozljede ligamenata, tetiva, mišića, zglobova ili kostiju mogu dovesti do smanjene funkcije gornjih ekstremiteta, što negativno utječu na kvalitetu života.

Zahvaljujući minimalno invazivnoj kirurgiji, liječenje ozljeda ručnog zgloba i šake moguće je bez tradicionalnih otvorenih rezova, a artroskopske se metode primjenjuju u liječenju sindroma karpalnog tunela, odstranjivanju slobodnih zglobnih tijela te pri liječenju zglobnih ligamentarnih ozljeda. Prednosti ovakvog pristupa su manji rizici i brži oporavak.

Kuk je najveći kuglasti zglob u ljudskom tijelu, smješten relativno duboko ispod slojeva masnog i mišićnog tkiva te čvrste zglobne čahure.

Najčešći uzrok problema u području kuka je progresivno degenerativno oboljenje zglobne hrskavice, poznato kao artroza ili osteoartritis zgloba kuka. U Eteli primjenjujemo artroskopske operacije kojima se zamjena kuka može odgoditi na određeno vrijeme. Kroz nekoliko malih pristupa moguće je zagladiti oštećenu hrskavičnu površinu, povećati opseg pokreta zgloba te riješiti i dio oboljenja labruma ili „meniska kuka“. U slučaju da je zglob previše pogođen degenerativnim procesom, minimalno invazivnim operativnim tehnikama oštećeni zglob kuka zamjenjujemo najmodernijim implantatom prema potrebama svakog našeg pacijenta. Zahvat karakteriziraju mali rezovi i minimalna oštećenja struktura u blizini zgloba kuka, što rezultira umanjenom postoperativnom boli i ubrzanim oporavkom.

Uistinu su rijetke osobe koje se aktivno bave sportom, a da nisu ozlijedile koljeno. Neovisno o tome hodamo li, sjedimo li ili stojimo, težina našeg tijela pritišće naše donje ekstremitete čineći ih lakom metom za ozljede i boli, a da toga najčešće nismo ni svjesni.

Ozljede koljena možemo podijeliti na uganuća i istegnuća te ozljede važnijih dijelova kao što su meniskusi i ligamenti. Prve spadaju u kategoriju jednostavnijih ozljeda i dovoljno ih je liječiti fizikalnim metodama, dok je kod težih ozljeda najčešće potreban operativni zahvat. Zahvaljujući modernim ortopedskim metodama kakve se primjenjuju u Eteli i kod najkompliciranijih je ozljeda moguć brz oporavak i povratak uobičajenim životnim aktivnostima s minimalnom boli.

U slučaju degenerativnih problema primjenjujemo niz operacija u području koljena, od osteotomija (operacija kojima vraćamo poremećenu osovinu donjih ekstremiteta), preko zamjene samo jednog od dijelova koljena (unutarnji ili vanjski dio ili dio koljena koji čini zglob s patelom ili iverom) pa do ugradnje totalne proteze koljena. Zahvate zamjene zgloba koljena vršimo minimalno invazivnim metodama što našim pacijentima omogućuje puno opterećenje i odbacivanje štaka već nakon 10 do15 dana te maksimalnu pokretljivost zamijenjenog koljena.

Neovisno o tome kojom se aktivnošću bavili, težina našeg tijela najviše pritišće koljena i gležnjeve pa su ozljede ovih ekstremiteta i najčešće. Iako su sportaši najviše skloni ovoj vrsti ozljeda, rijetki su ljudi koji nisu doživjeli uganuće praćeno oteklinom i bolom.

Treba napomenuti kako je kod uganuća i ozljeda ligamenata dovoljno zglob funkcionalno imobilizirati steznikom te provoditi fizikalnu terapiju do potpunog izlječenja, dok je u slučaju težih ozljeda poput rekonstrukcije ligamenata ili u slučaju degenerativno promijenjenog zgloba gležnja nužan operativni tretman. Zahvaljujući artroskopskim tehnikama kakve se primjenjuju u Etela medical centru i u slučaju težih ozljeda ili oboljenja moguć je izrazito brz oporavak nakon operacije te povratak svakodnevnim, ali i vrhunskim sportskim aktivnostima.

Jeste li znali da čak i preuske cipele dovode do ozljeda i bolova u stopalu?
Bol se javlja uslijed različitih deformacija i u različitim dijelovima stopala – od prstiju do gležnja. U nekim je slučajevima bol blaga i kratkoročna, dok s druge strane može uzrokovati poteškoće u hodanju ili ukočenost.

Dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tijesne obuće, koja pritišće prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj dovodi do zaokretanja nožnog palca prema vanjskoj strani stopala, što se stručno naziva Hallux valgus deformacija. Ortopedska kirurgija koristi različite vrste operativnih zahvata za njeno saniranje, a zahvaljujući metodama kakve se primjenjuju u Eteli moguć je izrazito brz oporavak i povratak životnim aktivnostima. Primjerice, nakon operacija korekcije hallux valgusa koje obavljamo ambulantno (bez ležanja u našoj klinici) stimuliramo pacijente da uz pomoć specijalne cipele hodaju već prvi postoperativni dan.

Anatomija tijela