Artroskopski zahvat na koljenu

zahvat-na-koljenu

Artroskopski zahvat na koljenu

VAŠA OPERACIJA

Operativni postupak  artroskopije koljena obično traje dva sata, od dolaska u Kliniku do odlaska na kućnu njegu. Sam operativni zahvat traje oko 30-tak minuta, ovisno o oštećenju koje operater pronađe u Vašem koljenu.

  • nakon aplikacije lokalne anestezije, vaše koljeno se kirurški „opere“ posebnim sredstvima, nakon čega se koljeno odvoji posebnim prekrivkama od okoline;
  • operacija započinje sa dvije male incizije dužine oko 1cm u području koljena;
  •  kroz pristupe se s jedne strane uvede optički instrument a s druge strane specijalni kirurški instrumenti; zglob se napuni sterilnom fiziološkom tekućinom koja omogućava lakšu vizualizaciju struktura zgloba;
  • optički instrumenti u vašem koljenu dovode sliku unutrašnjosti zgloba na monitor;
  • obzirom na pronađenu patologiju kroz drugi pristup operater specijalnim škarama i  motoriziranim instrumentom (shaver) odstranjuju odlomljene komadiće meniskusa ili hrskavice;
  • po završetku zahvata incizije se zatvaraju sa dva mala šava, koljeno se prekrije sterilnim gazama i elastičnim zavojem a vas vraćaju na kraći odmor u apartman.

KOLIKO DUGO TREBA ZA OPORAVAK?

Po operativnom zahvatu, a nakon prestanka djelovanja lokalnog anestetika, moguća je pojava bolova koje ćete vrlo lako tretitati lijekovima koji će Vam biti napisani na otpusnom pismu ali i lokalnom krioterapijom ili terapijom ledom.

Po operaciji je najvažnija provoditi vježbe koje će Vam pokazati liječnik; što prije operiranom zglobu vratite pokretljivost, to će se prije bolovi smiriti.

U najvećem broju slučajeva povratak na posao može se očekivati unutar 2-3 dana, povratak sportskim aktivnostima očekivan je unutar nekoliko tjedana a ovisi o patologiji koja je tretirana.

Komplikacije su u ovakvim zahvatima praktički nepostojeće.